ВМРО-ДПМНЕ: Граѓаните на Република Македонија ја земаат најниската просечна плата на Балканот

0
84

ВМРО – ДПМНЕ излезе со реакција на соопштението на СДСМ.

Граѓаните на Република Македонија ја земаат најниската просечна плата на Балканот и меѓу најниските во Европа. Повеќе од половина милион македонски граѓани денот го поминуваат со еден оброк, односно животот го поминуваат во сиромаштија.

Вештачкото покачување на минималната плата не е доволно. На големо се зборува дека илјадници граѓани кои земаат субвенцинионирана минимална плата го враќаат делот од плата субвенциониран од државата назад кај работодавците.

Не смее да се заборави ниту причината за високата невработеноста која со години не може да се доведе на нормално ниво поради криминалната транзиција која ја спроведе СДСМ.