Израелскиот претседател Ривлин го нарече антисемитизмот малигно заболување

0
84

Израелскиот претседател Реувен Ривлин денеска им се заблагодари на светските лидери за нивната солидарност со Евреите кои ја покажаа со присуството на Светскиот форум за холокаустот во Ерусалим со кој на се одбележува 75 годишнината од ослободувањето на затворениците во концентрациониот логор Аушвиц.

Зборувајќи денеска на почетокот на церемонијата Ривлин рече дека антисемитизмот не сопира со Евреите и ги нарече антисемитските и расистички движења малигни заболувања.

Рускиот претседател Владимир Путин, францускиот претседател Емануел Макрон, британскиот принц Чарлс, американскиот потпретседател Мајк Пенс и претседателите на Германија, Италија и Австрија се меѓу 40-те државни претставници кои присуствуваат на Светскиот форум за холокаустот. Повеќе од еден милион луѓе, најголем дел од нив Евреи, се убиени во концентрациониот логор Аушвиц за време на нацистичката окупација на Полска, а шест милиони Евреи умреа во Холокаустот.

Извор РСЕ