Иран предупреди на последиците од одлуката на ЕУ

0
77

Иранските власти ги предупредија Берлин, Лондон и Париз за последиците од нивната одлука да го активираат механизмот против Иран, поради непочитување на меѓународниот договор за нуклеарната програма.

„Се разбира, ако Европејците сакаат да ја злоупотребат оваа постапка, тие исто така треба да бидат подготвени за последиците за кои веќе се информирани“, соопшти иранското Министерство за надворешни работи.

Трите европски држави кои потпишаа меѓународен договор за иранската нуклеарна програма, Франција, Велика Британија и Германија, го активираа механизмот за решавање на спорот предвиден со договорот, со цел да го принудат Техеран да се врати кон почитување на своите обврски, соопштија шефовите на дипломатиите на трите земји.