Најнова долгорочна прогноза : Заврши зимата во Европа

0
110

Според месечната прогноза на ECMWF објавена денеска на веб-страницата на EFFIS, зимата во Европа заврши.

Поточно, се очекува позитивно температурно отстапување во сите недели до 1 март и почетокот на климатската пролет. Очекуваното температурно отстапување е забележливо и најизразено во Русија, каде доаѓаат вистински зимски продори .

Ова не значи дека нема да има краткотрајни фронтови или можеби дури циклони кои можат да донесат снег, но од големите зимски сценарија, се чини дека ќе нема ништо. Ова дополнително го поддржува фактот дека се предвидува помалку од просечни врнежи од дожд, што значи и континуирана доминација на топлите антициклони.