Нови паркинзи во Куманово за ублажување на хаосот со паркирањето

0
78

Обележаниот паркинг простор по улиците, монтажната катна гаража во центарот на Куманово и уште 600 нови планирани паркинг места за годинава, би ја ублажиле хаотичната состојба со паркирањето. ЈП „Куманово Паркинг“ засега ќе стопанисува со вкупно илјада и сто паркинг места.

Според директорот Фадиљ Шабани новите паркинзи ќе бидат кај Спортската сала, во близина на кружниот тек, како и во близина на Градскиот стадион. Изградба на паркинг кај новоизградениот кружен тек локалната самоуправа ја чини 19 милиони и 700 илјади денари. Со тоа проблемот за паркирање ќе се намали за граѓаните кои имаат потреба од услуги во неколку државни институции, како што се дел од МВР за издавање лични документи во поранешниот Дом на АРМ, Територијална противпожарна единица, подрачни единици на дел од други институции. Паркингот ќе зафаќа 650 метри квадратни.