Очекувања на менаџментот на Халкбанк АД Скопје за случувањата во банкарскиот сектор во 2020 година

0
86

На почетокот на тековната 2020 година, се обраќаме до банките во Република Македонија со цел објавување на очекувањата на водечките банкари во нашата земја од аспект на предизвиците со кои ќе се соочат Банките во периодот што следи.

За таа цел во целост ги пренесуваме ставовите и очекувањата на Билал Суџубаши, претседател на Управниот одбор на Халкбанк АД Скопје.

Банкарство: Дали може да направите кратка ретроспектива на изминатата 2019 година. Дали годината беше успешна за Вас и Вашата институција и кои поуки ги извлековте од изминатата 2019 година?

Билал Суџубаши: Изминатата 2019 година и од аспект на банкарскиот сектор, а и од аспект на Халкбанк, слободно можам да кажам дека беше успешна година. Впрочем, ако го погледнете извештајот на рејтинг агенцијата Фич која на крајот на минатата година го потврди ББ+ кредитниот рејтинг на нашата земја, во него е наведено дека фундаментите на банкарскиот сектор на Северна Македонија и натаму се здрави, дека секторот е добро капитализиран и дека на крајот на вториот квартал на 2019 година, стапката на основен капитал достигна 15,8%. Истовремено нагласено е и дека нивото на нефункционалните кредити е умерено и дека нивната покриеност со резервации од банките е висока.