Шекеринска: Законот за Јавно обвинителство, е клучот за побрзо членство, за побрз почеток на преговори

0
87

Очекувам пратениците да носат одлуки што се влог во нашата државна иднина. Секој од пратениците во нашето Собрание влегол во Парламентот со завет и со обврска да ја приближи оваа држава во НАТО и до ЕУ, изјави денеска министерката за одбрана Радмила Шекеринска, одговарајќи на новинарско прашање дали законот за одбрана може да помине заедно со законот за јавно обвинителство, доколку се обезбедат 80 пратеници.

– Законот за Јавно обвинителство, вчера слушнавме и од официјални претставници на ЕУ, е клучот за побрзо членство, за побрз почеток на преговори. Меѓутоа, кај законот за одбрана работите се уште повидливи. Практично, тоа е последниот чекор што треба да не направи де факто реална земја членка на НАТО. И не мислам дека било кој пратеник во Собранието ќе одлучи да се коцка со нешто што толку тешко го стекнавме, рече Шекеринска во изјава за медиуми по НАТО работилницата во МНР.