Дезинфекција во градскиот превоз

0
104

И покрај препораките за превенција и однесување во однос на можноста за откривање на коронавирусот во земјава, од страна на Министерството за здравство, но и информациите од СЗО и светските медиуми, првичната реакција на граѓаните сепак беше донекаде панична.

– Чуден е феноменот на панична психоза од болести кај граѓаните. Како одговорни за функционирање на здравствениот систем во државава подготвено ги спроведуваме потребните мерки на заштита и ги применуваме сите препораки на СЗО за справување со коронавирусот. Но од претходните искуства во справувањето со закани од епидемија од други вируси, како карактеристична ситуација би го илустрирал искуството од периодот кога беше актуелен свинскиот грип. И тогаш се создадоа голема паника и притисок од јавноста за да се набават вакцини против свинскиот грип. Но кога 10.000 вакцини беа донесени во земјава, никој не сакаше да се вакцинира против свински грип – тврдат извори од Министерството за здравство.