Најголемата студија за коронавирусот, болните и старите најзагрозени

0
75

Кинеските здравствени власти ја објавија најголемата студија од избувнувањето на новиот тип короанвирус, и исктакнуваат дека повеќе од 80 отсто од заразените слуачи се квалификуваат како умерени.

Податоците на кинескиот Центар за контрола и превенција на болестите (CCDC) покажуваат дека повеќе од 80 отсто од случаите на заразата со новиот тип коронавирус COVID-19, се поврзани со болниот и постарите луѓе.

Вкупната смртнос од COVID-19 изнесува 2,3 отсто, се наведува во студијата, и се додава дека во јанпогодената кинеска провинција Хубеи смртноста изнесува 2,9 отсто, во споредба со само 0,4 отсто во остатокот од континентална Кина.