Нова фаза на коронавирусот- во Италија двјаца мртви, во Јужна Кореа бројот на заболен двојно зголемен

0
99

Во Јужна Кореа бројот на нови случаи заболен од коронавирусот двојно се зголеми, од 229 потврдени случаи во петокот денеска бројот на заболени порасна на 433. Здравствените власти го вклучија алармот дека епидемијата влезе во „сериозна нова фаза“. Најголем број од новите случаи се поврзани со болниците и со верската група близу градот Даегу. До сега починаа двајца пациенти постои опасност бројот да се зголемува. Даегу и соседно Џеонгдо, каде се наоѓа болницата, прогласени се за „зона со посебен медицински третман“.

-Владата ги прогласи области во Даегу и Џеонгдо во провинцијата Северен Гиенгсанг, каде е забележан пораст на бројот на заболени од коронавирусот и кои предизвикуваат потешкотии, како „зона со посебен медицински третман“. Ќе преземеме посебни мерки за тоа подрачје. Итно треба да ги најдеме луѓето кои контактирале со заболените од тие области и да се започен со лекување на пациентите. Ќе помогнеме со болнички кревети, работна сила и опрема, рече Џунг Сие-киун, јужнокорејски премиер.