Првиот ден на Курти како премеир во Преказе

0
117

По инаугурацијата, Курти ја одржа првата средба на својата влада, обраќајќи им се на министрите со порака дека „очите на народот се вперени кон овој владин кабинет.“ Тој рече дека ова е единствена можност за секој министер да покажете умешност и посветеност.

„Фотелјите ги имаме, но убеден сум дека повеќе ќе стоиме на нозе поради многуте работи што чекаат на нас. Нашата владина програма е амбициозна исто како и очекувањата на граѓаните. Не се сомневам дека имаме способност, храброст и вештини да ги испорачаме резултатите што се бараат од нас. Очите на сите се кон овој владин кабинет, кај секој од вас. Би било добро за сите нас да ја запаметат нашата програма што произлегува од нашиот меѓусебен договор “.

Курти својата прва посета како премиер ја оствари во Преказ каде му оддаде почит на спомен-комплексот „Адем Јашари“. Оттаму Курти рече дека слободата и државата што ја уживаме денес се вкоренети во жртвување на народите херои, а пред сè во жртвата на семејството Јашари.