Британија, Италија и Шпанија бележат најниски црни бројки од март

0
90

Според британскиот министер за земјоделство и животна средина Џорџ Џастис на денешната прес-конференција, досега во Велика Британија починале 20.732 луѓе.

Џастис рече дека 152.840 луѓе се позитивни на коронавирус, но бројот на новозаболени и приматели на интензивна нега опаѓа.

Дефинитивно е тренд на опаѓање на бројот на лица во болниците со коронавирус, изјави директорот на Националната здравствена служба (НХС) за Англија.

„Сега имаме дефинитивен тренд на намалување на бројот на луѓе во болниците. Ова е најочигледно во Лондон, но и на други места, рече Стивен Пауис.

„Тоа покажува дека нашето почитување на социјалната дистанца се покажа како ефикасно; го намалува преносот и ширењето на вирусот“, додаде тој.

Министерот за надворешни работи Доминик Рааб, кој го заменува премиерот Борис Џонсон, кој треба утре да се врати на работа, откако се опорави од „ковид-19“, истакна дека тоа е „деликатна и опасна фаза“ и дека би било неодговорно да се шпекулира за детали за олеснување на карантинот затоа што тоа ќе ја наруши пораката до луѓето дека треба да останат дома.

Италија регистрира 260 смртни случаи во 24 часа, што е најмал број од 14 март.