ЕЦБ – Пад на економијата во еврозоната меѓу 5 и 12 отсто

0
118

Европската централна банка (ЕЦБ) очекува пад на БДП во земјите од еврозоната меѓу 5 и 12 отсто оваа година, како резултат на големата неизвесност околу економското влијание на коронавирусот, рече денеска шефицата на ЕЦБ, Кристин Лагард.

После таа силна рецесија би требало да уследи опоравување, доколку рестриктивните мерки постепено се укинуваат, меѓутоа брзината и обемот на тоа опоравување е многу неизвесни, рече Лагард на виртуелната прес-конференција.

„Еврозоната се соочува со економски пад чиј обем и брзина никога не се видени во време на мир“, рече таа.