Расте бројот на заразени и во Тетово

0
77

Во Тетово, бројот на заразени со коронавирус се искачи на 17 лица. Од Институтот за јавно здравје велат дека вирусот се шири заради непочитување на препораките на Владата, за одржување социјална дистанцирање и собирање на граѓани пред банки, продавници и пазари. Од Институтот велат дека доколку граѓаните продолжат да ги игнорираат мерките, тие ќе бараат дополнителни мерки од владата.

„Околу 138 лица се тестирани од страна на осомничени или имале контакти, а вкупно 96 лица се наоѓаат во куќна изолација, со одлука на здравствениот инспекторат. Тетово и нејзините граѓани за жал не ги почитуваат сите препораки на Владата и на Министерството за здравство, особено за социјално дистанцирјање и апелираме до граѓаните да ја одржат далечината и да останат дома. Бидејќи бројот продолжува да се зголемува и резултатот се должи на немањето дисциплина од граѓаните, и доколку ова продолжи, резултатот веројатно ќе биде уште полош од сега и Владата врз основа на нивните проценки може да преземе поригорозни мерки од овие сега“, вели Наим Скендери, ИЈЗ.

Во Тетово, уште еден полицаец е позитивен на коронавирус, додека 20 се во 14 дневна изолација.

Извор АлсатМ