Уставниот суд ја запре минималната плата за функционерите

0
88

Уставниот суд на денешна седница одлучи да поведе постапка за уставноста на три уредби со законска сила кои ги донесе Владата за справување со кризата со коронавирусот.

Поведена е постапка за оценување на уставноста и законитоста на Уредбата со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во јавниот сектор за време на вонредна состојба и нејзините дополнувања и со тоа се запира извршувањето на поединечни акти или дејствија, соопшти Уставниот суд

Исто така поведена е постапка за за воведување минимални плати од 14.500 денари за сите функционери за месеците април и мај, односно за судиите, обвинителте, пратеницте, советниците во општините, директорите и другите раководни лица, со цел обезбедување средства за справување со коронавирусот, со што се запира извршувањето и на оваа уредба.

Со тоа се забранува кратењето на платите додека Уставниот суд не одлучи за уставноста и законитоста на Уредбата со законска сила за определување на висината на платата на избраните, именуваните и назначените лица во јавниот сектор за време на вонредна состојба, се вели во соопштението.