Шпанија ги продолжи мерките , за два месеца се враќа во нормала

0
88

„Ќе побарам од парламентот да ја продолжи вонредната состојба уште петнаесет дена за да можеме дефинитивно да преминеме во нова фаза“, рече Санчез во телевизиското обраќање по средбата со министрите.

Шпанија, со 210.773 заразени жители, е земја со најголем број заболени во Европа. На 14 март, владата воведе една од најстрогите мерки на континентот, продолжувајќи ја вонредната состојба до 10 мај.

Околу 47 милиони луѓе се затворени во нивните станови месец и половина, така што ширењето на вирусот забави. За последните три дена, дневната стапка на нови пациенти е под 1 процент.

Од недела, на децата им е дозволено да излезат еден час во придружба на возрасен човек. Жителите може да одат само по продукти, во аптеки, болници, киосци, банки, бензински пумпи и да го прошетаат кучето пред зградата. Само оние во основните професии, како што се производство и дистрибуција на храна, електрична енергија и гас, и работници во индустријата и градежништвото одат на работа.

„Ова е исклучително заразен вирус, па ако сакаме што поскоро да се вратиме на слобода на јавни места, треба да се придржуваме кон утврдените мерки. Благодарение на овие мерки, дневното ширење на инфекцијата се намали од 35 проценти на сегашните 0,6 проценти “, рече Санчез.