Пендаровски: Ако цената да влеземе во ЕУ е да не бидеме Македонци, не ни треба ЕУ

0
86

Претседателот Стево Пендаровски денеска реагира на изјавата на Бугарија приложена кон заклучоците од Советот за општи работи на Европската унија.

„Ако цената да влеземе во Европската унија е да кажеме дека не сме Македонци и да кажеме дека нашиот јазик се именува некако поинаку освен македонски јазик, не ни треба Европската унија“, вели Пендаровски во интервјуто за емисијата „360 степени“.

Инаку во изјавата на Бугарија прикачена кон записникот на седницата на Советот за општи работи на Европската унија од 25 март меѓудругото се бара Скопје да престане со каква било поддршка на организации кои се декларираат како македонско малцинско во Бугарија, во меѓународни организации земјава да декларира дека нема каква било основа да бара малцински статус за која било група, се бараат иконкретни работи и политичка вклученост во работата на Заедничката комисија за историски и образовни прашања, а јазикот во ЕУ документите и преговарачката рамка Софија бара да се именува како официјален јазик на Република Северна Македонија.

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска рече дека бугарската изјаваунилатерален став на една земја членка.

„При тоа воошто не се обидувам да го омаловажам или пак да го спорам тој став бидејќи секоја земја членка има право на свој став, како што имаме ние право на свој став, и да објаснам дека ние сме свесни дека правилата на игра во ЕУ се такви“, рече Османи.

Тој додаде дека секоја земја членка може да ги стопира или блокира преговорите, но оти треба мудро да се однесуваме за да најдеме начин да ги надминеме.

Извор РСЕ