ОДОБРУВАЛ ДОЗВОЛИ БЕЗ ПОЛОЖЕН ВОЗАЧКИ ИСПИТ

0
102
Torovo, nekdanja cestinska postaja. Policijska kontrola gibanja na nekdanji cestniski postaji Torovo. Policisti bodo do nedelje poostreno preverjali spostovanje prepovedi gibanja zunaj obcin in zbiranja na javnih povrsinah. Med drugim bodo nadzirali dostope do priljubljenih turisticnih tock, kjer bi lahko prislo do zadrzevanja vecjega stevila ljudi, ki ne upostevajo odloka za zajezitev sirjenja epidemije.

Oдделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при МВР поднесе кривична пријава против Ш.Ј., помлад референт за управни работи – Скопје, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“.

Пријавениот во периодот од март до мај 2020 година, во три наврати ја злоупотребил службената положба и овластување на начин што постапил спротивно на одредбите од член 272 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата и правилникот, односно извршил креирање на барање за возачки дозволи и фотографирање за возачки дозволи, кои ги процесирал во натамошна постапка (одобрување) за три лица, кои воопшто немале положено возачки испит.

Против Ш.Ј. е поведена постапка за утврдување дисциплинска одговорност и суспензија од работното место.