Поради драматичната состојба се мобилизира цел Клинички центар за помош на Инфективната клиника

0
162

од Министерството за здравство истакнаа дека подготвуваат дополнителни капацитети со цел подобро справување со овој непредвидлив вирус во зимскиот период.

– На состаноците беше договорено сите директори да направат дополнителна реорганизација на просторот во со цел обезбедување на дополнителни капациети во интерните одделенија и како и оптимизација на медицинскиот кадар од Клиниките во Скопје кој ќе биде активиран за дополнителна помош во Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби каде се третираат пациенти од ковид-19, информираа од Министерството за здравство.

Оттаму посочија дека во очекување се да пристигнат и брзите тестови во помош при детекција на присуство на ковид вирусот при хоспитализација на пациентите.