Ахмети: Секој жител роден во Македонија ќе биде регистриран

0
87

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, ветува дека институциите ќе ја завршат својата работа, така што ниту еден жител или нерезидентен жител нема да  остане нерегистриран. Овие коментари ги даде во емисијата „Политика“ на ТВ Глоби.

Тој појасни како ќе се регистрира дијаспората.

„Што се однесува до регистрацијата, имаше дебати, вклучително и јавни дебати. Тоа е статистичко претпријатие, не е политичко претпријатие и тоа е момент што мора да се случи, а тоа се бара од релевантни меѓународни институции, од ООН, од ЕУ. Овој процес треба да има попрецизна статистика заради економијата на земјата, за имотот на земјата, за населението во земјата и никој нема да биде исклучок. Прво ќе се регистрираме ние што сме тука,а потоа оние што се надвор преку документи потврдени од нивните роднини тука или преку Државниот завод за статистика.

Тој рече дека Албанците не можат да излезат помалку од 25 проценти, како што беа во 2002 година.