Курти: Референдум за обединување со Албанија, но не по цена на граѓанска војна

Лидерот за самоопределување Албин Курти изјави денеска дека е за референдум за обединување со Албанија, но не и ако тоа доведе до Трета балканска војна.

 

Курти за Оксфордскиот политички весник изјави дека може да се постигне конечен договор со Србија, но треба да има волја и искрени намери од двете страни.

Ние мора да поставуваме јасни барања едни на други. Србија има некои барања за Косово, како и ние за нив. Покрај тоа, потребно е да се ревидираат сите 33 прелиминарни договори од Брисел, кои не се спроведуваат. „Ние мора да го затвориме тоа поглавје за да одиме напред“, рече Курти, пренесува Косев.

Тој посочи дека Белград не треба да се идентификува со Слободан Милошевиќ и да жали за загубата на Косово и тврди дека е подготвен да ги сослуша сите потреби и барања на Србите од Косово.

„Сепак, морам да кажам дека не сум подготвен да се вклучам во проект што треба да ја надомести Србија за загубата на Косово како држава што прогласи независност пред скоро 13 години“, рече Курти. Според него, солзите на лицето на претседателот на Србија не се солзи на обични Срби, туку солзи на Србија како држава, која го изгуби Косово за време на режимот на Милошевиќ.

Обичните граѓани се оние кои треба да ги почувствуваат придобивките од дијалогот и конечниот договор, а не политичарите, рече Курти, истакнувајќи дека во моментов се применува ваков пристап.