(Видео) Омилениот Писател На Ѓоковиќ Тврдеше Дека Александар Македонски Е Србин И Зборувал Српски Јазик

0
45

Новак Ѓоковиќ откри кој му е омилен писател и кои книги ги чита на патувањата.Тоа е Јован Деретиќ кој во една книга пишуваше дека Алексадар Македонски е Србин и зборувал српски јазик.

“Пред ширењето на Римската империја, универзален јазик беше српскиот. Еве еден пример: во Македонија дојдоа персиски пратеници. А Александар (Македонец), кој е млад човек во тој момент, разговара со нив без никаков преведувач или преведувач, директно, на кој јазик? Па, на српски“-тврдеше Деретиќ.

Извор. https://infomax.mk