Западот нема да дозволи уништување на ОБСЕ – порака до Лавров

0
41

Шефот на руската дипломатија Лавров и западните дипломати меѓусебно се обвинуваа за уништување на ОБСЕ. Дел од делегациите го бојкотираа неговиот говор и му порачаа на Кремљ дека војната во Украина треба да прекине. Американскиот помошник државен секретар О Браен порача дека ОБСЕ ќе опстане и без оние кои го блокираат. Прашањето за финансиската иднина на ОБСЕ падна во сенка.

Бојкотот на дел од делегациите на говорот на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, неговите обвинувања кон Западот дека го уништува ОБСЕ, како и пораките кои западните дипломати му ги пренесоа поради руската инвазија врз Украина го засенија фокусот на денешниот 30-ти министерски совет на ОБСЕ.

Темите за финансиската иднина на ОБСЕ и изборот на Малта да претседава догодина со ОБСЕ паднаа во втор план.

На состанокот во Скопје, главниот град на Северна Македонија, актуелен претседавач со Организацијата за безбедности и соработка во Европа сите земји учеснички се залагаа дека ОБСЕ мора да опстои, но западните земји и Русија меѓусебе се обвинија кој сака да ја уништи организацијата.

Радио Слободна Европа.