Тетовското јаболко пред исчезнување, наместо да ги кројат овоштарите ги корнат јаболковите насади

0
156

Тетовските земјоделски производи далеку познати во земјите од поранешна Југославија полека исчезнуваат.

Сѐ помалку нивите се засадуваат со тетовски грав, а познатиот тетовски бренд јаболкото сè поретко го има во овоштарниците.

Селото Брвеница кадешто живеат над 1.000 семејства порано егзистираше од овој производ, а сега тетовскотo јаболко мештаните го одгледуваат колку за себе.

да има ниски температури и да се уништи јаболката. Тука нас никој не не есапи, сосема сме заборавени од властите и од овие и од претходните, вели Зафировски.

Тој и неговите соселани се надевале дека со проектот „Јаболко за секое дете“ којшто го реализираше Владата, а чија цел беше да се промовира здравата исхрана ќе се земе предвид и тетовското јаболко.

– Тука кај нас никој никој не дојде да праша какви проблеми имаме, а камоли да ги откупи јаболката за тој владин проект, вели Зафировски.

Извор Сп