Американската Амбасада со писмо до Владата за промената на химната

Откако се извини Тамара, од Владата соопштија дека станува збор за ненамерна грешка, во врска со интонирањето на македонската химна вчера во Американската амбасада во Скопје од Тамара Тодевска, која ги изостави стиховите во кои се споменуваат имињата на Гоце Делчев, Питу Гули и Јане Сандански.

“Владата го честита националниот празник Ден на независноста на САД и на американскиот народ. Убавите манифестации кои Амбасадата на САД по овој повод ги организира секоја година се одлична можност за оддавање меѓусебна почит и за продлабочување на соработките меѓу двете земји и народите на двете земји.Владата доби известување од Амбасадата на САД и од изведувачката на химната Тамара Тодевска дека станува збор за ненамерна грешка при изведување на химната, како и уверувања за највисоко ниво на почит кон македонските традиција и херои“, се наведува во соопштението од Владата.

Подолу е изведбата на Македонската химна во изведба на Тамара која ги изостави стиховите во кои се споменуваат имињата на Гоце Делчев, Питу Гули и Јане Сандански.

When you think you have seen it all.. there's more Our Eurovision flop Tamara has performed her own version of the Macedonian anthem to purposefully exclude Macedonian VMRO Ilinden heroes. After selling our name, next step is to sell more history. 57' seconds the Macedonian anthem should say … Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански! (Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski! )Listen how she skipped the verse!!! Tamara Todevska you are a disgrace to your name and your country.

Gepostet von Macedonian Australian Pride am Mittwoch, 3. Juli 2019