„Бомби“ во „Монструм“: Османи бил кај семејството на загрозениот сведок?

0
76

Во продолжение на денешното рочиштето „Монструм“ се прочитаа и неколку СМС пораки и транскрипти од разговори водени помеѓу функционери од ДУИ, кои разменуваат информации за петкратното убиство кај Смиљковското Езеро.

Речиси еден месец по петкратното убиство, одноно на 9 мај 2012 година, Бујар Османи му се јавува на Али Ахмети и го известува дека ќе оди во посета на едно семејство, а од контекстот се нѕира дека станува збор за семејството на тогашниот загрозен сведок Хаки Азири, кој потоа се предомисли и стана обвинет.

Бујар: „Ќе одам кај татко му на овој“, кусо му вели Османи на Ахмети.

Ахмети го советува да не открива многу детали, односно дека се заинтересирале и разбрале дека е добар.

-Ќе кажеш дека сме разбрале дека е добар. Како што ни кажале на нас, така и на вас, вели Ахмети.

По средбата му се јавува Османи и го информира дека бил кај човекот и седел два часа, а Ахмети го прашува како поминал?

Бујар не кажува многу детали, само дека човекот барал помош. На истата тема со Ахмети зборува и тогашниот министер и генерален секретар на ДУИ, Абдулаќим Адеми кој му кажува дека се видел со Османи и дека добро поминале кај фамилијата. Ахмети го спомнува земјиштето кај Смиљковското Езеро, односно вели: „Таа работа со земјата е интересна“, на што од сопартијците добива одговор дека таму некој сакал да прави ресторан за риби.

Лидерот на ДУИ комуницира и со сопартиецот Сафет Незири, од кој бара информации за профилот на осомничените за петкратното убиство, се распашува кои се, од каде, дали имаат криминално досие и слично. Ахмети го прашува и дали некој од убиените деца имаат роднина вработен во МВР, по што добива одговор дека само едно од децата, и тоа далечен роднина.

Ахмети разговара и со Артан Груби, кој го известува шефот дека ќе патува за Косово, каде што ќе се обидел да ја амортизира ситуацијата. Ахмети, пак вели дека ги компромитираат сите светски весници, кои оделе на тезата дека станува збор за исламистичко движење.

Наредното рочиште за „Монструм“ е закажано за 4 ноември, кога ќе проолжи презентацијата на СМС пораки и транскрипти.