Претседателот ќе има јавно обраќање, Владата ги разгледува опциите по Самитот на ЕУ

Претседателот Стево Пендаровски денеска ќе има јавно обраќање по последните случувања во Брисел, каде што на Европскиот совет шефовите на држави и влади не постигнаа согласност за добивање датум за отпочнување на преговори за членство во ЕУ на Северна Македонија и Албанија.

Неофицијално се најавува и лидерска средба кај шефот на државата в недела на која се поканети претседателите на партии од македонскиот и од албанскиот блок.

Во меѓувреме, во Владата се одржуваат политички консултации на повеќе нивоа и се разгледуваат и анализираат сите опции и чекори што ќе бидат преземени по Самитот во Брисел.

Ставот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ се најавува дека ќе го изнесе претседателот на партијата, Христијан Мицкоски на прес-конференција.