САД ги повикаа каталонските демонстранти на „умереност“

0
141
Соединетите американски држави ги повикаа каталонските демонстранти на „умереност“ во реакцијата на судската пресуда за политичарите кои организираа референдум за независност во 2017 година, потсетувајќи дека претседателот Доналд Трамп сака „силна и обединета Шпанија“.

„Како што претседателот стави јасно до знаење,САД поддржува силна и обединета Шпанија. Ова е внатрешна работа на Шпанија, која и понатаму е важен сојузник во НАТО и важен партнер на САД“, објави шпанската новинска агенција ЕФЕ, повикувајќи се на неименуван извор од американската влада.