ФИФА: Ќе бидеме потранспарентни при истрагите и казните

0
197

Светската фудбалска асоцијација (ФИФА) вети дека ќе биде потранспарентна во врска со истрагите и дисциплинските постапки што ги води.

Ова вклучува санкции за мито, местење на исходот на фудбалските натпревари и расистички појави, а причините за одлуките ќе бидат образложение на интернет и ќе бидат достапни за сите.

Генералниот секретар Аласдер Бел објави дека „никој нема да може да каже дека одлуките на ФИФА се тајни“. ФИФА ќе направи исклучоци само во случаи кога обвинетиот не претендира за невиност и добива помала пресуда.

Ова е начинот на кој англискиот фудбалски клуб Манчестер Сити ја избегна забраната за трансфер оваа година. ФИФА објасни дека нејзините адвокати сакаат да изградат систем на доверба и да се стави крај на „теориите за сомневање и заговор“.