Ќе ја исфрлат ли Турција од НАТО?

0
80

Турската воена операција во северна Сирија натамошно ги влоши нејзините односи со НАТО. Нетрпението кон Анкара се зголемува, а погласни стануваат и повиците за исфрлање на Турција од Алијансата. Покрај политичари од германската Левица, и претседателот на пратеничката група на СПД во Бундестагот, Ролф Мицених го доведе во прашање нејзиното членство во НАТО. Оваа бескомпромисна идеја ја делат и големи делови од германското население: во анкета на Институтот за испитување на јавното мислење ЈуГов изработена по порачка на Германската новинска агенција ДПА, 58 проценти од испитаниците се за исклучување на Турција од НАТО поради турската инвазија во северна Сирија, а само 18 проценти се против.