Со инвертори против загадувањето на воздухот

0
120

Десет илјади семејства во Скопје, Тетово, Битола и Кичево ќе имаат можност да добијат субвенција од илјада зевра за да го сменат системот на греење од дрво на ивертори. Оваа мерка со која би требало да се намали загадувањето на воздухот вчера беше донесена на седница на Владата.

Премиерот соопшти дека анализите покажале дека греењето со инвертори е финансиски најисплатливо за домаќинствата

Субвенцијата тежи десет милиони евра, а парите ги обезбедува ЕСМ. Според планот, секое семејство ќе добие ваучер од илјада евра и по свој избор ќе купи инвертор.