Владата се откажа од ограничување на протестите по реакциите во јавноста

0
106

Владата ги повлече предлог-измените на законот за јавни собири, по реакциите во јавноста. Владината прес-служба соопшти дека Владата ги послушала забелешките на граѓанските организации по што е донесена одлука ги повлечат предлог-измените на денешната владина седница. Од Владата посочуваат оти има простор за подобрување на содржината на законот.

Според предлог-измените беше предвидена забрана за одржување на јавни собири пред странските амбасади, објекти и простори од интерес за безбедноста на државата, како и пред седиштата на органите на државната власт и просторот околу нив.

Згора, со законските измени се предлагаше и зголемување на минималниот број на граѓани потребни за организирање на протест од 20 на 50. Се забрануваше и носење на средства на лицата и главата кои го отежнуваат утврдувањето на идентитетот на демонстрантите. Со предлогот се одредуваше и временски период во кој може да се одржува јавниот собир, односно од 6 до 23 часот.