Воздушната амбуланта – Ремек дело за владата, криминал за опозицијата

0
95

Власта тврди дека нема да плати ништо за создавање на хеликоптерски итен медициски систем, односно приватниот партнер ќе треба да инвестира најмалку 9 милиони евра, а македонските граѓани ќе добијат бесплатна услуга. Опозицијата обвинува дека со него од буџетот ќе се испумпаат 72 милиони евра.

Хеликоптерскиот итен медицински систем и хеликоптерски услуги за пребарување и спасување е „првото ремек дело што успеала државава да го направи“, смета генералниот владин секретар Драги Рашковски, наспроти тврдењето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ дека јавно-приватното партнерство за овој проект е уште една злоупотреба на државните пари. Системот за воени и медицински хеликоптери државата нема да ја чини ниту еден денар, истакна Рашковски на брифингот со новинарите, откако Игор Јанушев од ВМРО-ДПМНЕ во неколку наврати посочи дека за овој систем ќе се излеат вкупно 72 милиони евра во наредните 8 буџетски години.

„Треба да бидеме горди што во земјава се воведува ваков систем, кој на граѓаните ќе им понуди, доколку им е потребна, бесплатна брза спасувачка услуга, а државата за тоа нема да потроши ниту еден денар. На државата, по истекот на 8-годишниот договор, ќе и останат два опремени хеликоптери, како и 8 хелиодроми кои приватниот партнер ќе ги изгради на државно земјиште“, рече Рашковски, додавајќи дека се смешни и жални обвинувањата на опозицијата.

Јанушев, пак, на денешната прес-конференција изјави дека на повидок е уште еден криминал.

„Тазе основаната фирма на извесниот Ѓаковиќ е единствениот понудувач на владиниот повик. Затоа фирмата сама со себе си се наддава на електронската аукција која е одржана 25 октомври и нормално, останува на првично понудената цена за монополот, односно 10 илјади евра месечно. Во превод, тоа значи дека државата ќе ѝ плати на фирмата 72 милиони евра, плус ќе ѝ ги даде на располагање сите објекти и опрема во Центарот за обука на пилоти во износ на 10 милиони евра. А, за возврат за сите 8 години приватниот партнер ќе ѝ плати на државата 960 илјади. Да не беше трагично, ќе беше смешно,“ изјави Јанушев.

Рсе