Пендаровски: Петте уставни судии да се освестат!

0
68

Министерката за правда, „спас“ од уставните судии бара во Собранието. По одлуката Уставен да ја оценува уставноста на членот 11 – а од Законот за помилување со кој Ѓорге Иванов ја повлече аболицијата од 2016 година, се отвара пат спас од обвиненијата на СЈО да извлечат веќе амнестираните.

Адвокатот Зоран Стојановски од Тетово е подносителот на иницијативата за оценување на членот 11-а од Законот за помилување од 2016 година. Стојановски иницијативата ја поднел пред три и пол години веднаш по амнестијата на поранешниот Претседател Ѓорѓе Иванов за 56 функционери и зачуден е зошто дури сега највисокиот суд донел одлука да ја разгледува.

„Немам одговор на ова прашање. Тоа го знае само Уставниот суд“, рече адвокатот Стојановски за ИРЛ.