Радикалната агенда на Макрон за проширувањето на ЕУ и Русија

0
183

Остриот опис на францускиот претседател Емануел Макрон дека НАТО доживеал „мозочна смрт“, минатата недела ги украде насловите, но неговите погледи на Русија и Европската унија веројатно ќе имаат подолгорочно влијание.
Неговото директно и обемно интервју за магазинот Економист доведе до преиспитување во Берлин, Брисел и другите европски главни градови, но Москва го поздрави, а аналитичарите се занимаваат со деталите откривајќи во нив повик за радикално нов курс на Европа.
Основниот аргумент е базиран врз безбедноста и одбраната, преку ставот на Макрон дека Европа мора да го зајакне својот капацитет и желба да делува, обете бидејќи нема да може вечно да смета на непредвидливите САД, и затоа што НАТО доживеа тежок удар со унилатералните акции како онаа на Турција во Сирија.
Тоа го води него до два големи заклучока: дека Европа со засилени одбранбени капацитети и подобрена сувереност ќе биде подобра противтежа на САД и Кина и дека притоа треба да се размисли за стратешките партнерства, вклучително и со Русија. И дека, за ЕУ да го заштити она што го изгради во изминатите децении, да го наметне своето влијание во светот и да изгради заедница на нации, а не само заеднички пазар, ќе мора да се консолидира и одново да ја обмисли својата политика за проширување.