Хулиганска прослава на државна сметка- за триесет години постоење, „Шверцери“ во МНТ

0
68

Триесетина расклатени столчиња кои секој момент може да се откачат, искршени лајсни, демолирани орнаменти и искинат тапацир. Ова е сликата која ја затекнавме три дена по хулиганската прослава на навивачката група „Шверцери“ спонзорирана од државата и нивниот поранешен прв човек на трибината – Артан Груби. Висината на штетата дополнително ќе се утврдува, а според вработените некои од орнаментите ќе останат искршени бидејќи не е можно нивно репарирање или санација.

Што точно се случи во петокот навечер и како „Шверцерите“ од владината свеченост за Денот на Албанската азбука си направија приватна бесплатна прослава на триесетгодишнината на основањето во зградата на државниот театар за кој се платни 40 милиони евра.