ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ не дојдоа на дебатата за изборните измени

0
67

Како и што најавуваа, на денешната јавна дебата за измените на изборниот законик во делот на една изборна единица и отворени листи не се појавија пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ.

Ниту опозициската БЕСА немаше свои претставници на дебатата. Претседателот на Комисијата за политички систем Александар Кирацовски рече дека сите пратенички групи и партии биле уредно поканети.

На дебатата, потребите од една избоарна единица и отворени листи ги образложи пратеничката Лилјана Поповска, од „Иницјативата за една изборна единица“, која рече дека не гледа логични аргументи, зошто некој би бил против отворени листи преку кои граѓаните ќе можат сами да дадат приоритет на добар кандидат, или пак за една изборна единица кога тоа е најдемократски изборен модел.