Изборен закон, ДУИ и ВМРО ДПМНЕ заедно

0
107

Вака се потпишуваа пратениците на ВМРО ДПМНЕ на бела хартија за време на пленарната седница, што подоцна ќе се предложи како амандман. Ова ќе го блокира усвојувањето на Предлог измените на голем број закони. Опозицијата објави дека доставила над 1.300 амандмани за Изборниот закон кои се однесуваат на промена на изборниот модел во една изборна единица и отворени листи на пратеници и општински советници. ДУИ со слична иницијатива со пет илјади амандмани. Пратениците Артан Груби и Антонијо Милошоски велат дека нивните партии не можат да дозволат да се направат измени во Изборниот законик без консултација со најголемите партии.

Бидејќи Албанците губат во просек осум до 10 пратеници во изборниот процес доколку Македонија е една изборна единица и сите политички партии на Албанците треба да го знаат тоа, сите граѓани Албанци, затоа што постои погрешна перцепција и верба. Секоја симулација, вклучително и последната, покажува дека Албанците губат 10 пратеници од целокупната моќ на Албанците во ова Собрание“.

 

Пратеникот на СДСМ, Костадин Костадинов ја обвини ВМРО ДПМНЕ за продолжување на деструктивните политики за блокирање на работата на Собранието и демократизација на земјата. Тој апелираше до ДУИ и другите пратеници да ги повлечат амандманите.