Пендаровски: Преговорите со ЕУ, 7 години

0
68

Во најдобар случај, преговорите за членство на земјата во ЕУ ќе траат седум години. Претседателот Стево Пендаровски посочува дека за да се преживее овој период на преговори, ќе треба да се направат внатрешни реформи за да се спречи иселувањето на граѓаните, бидејќи според него, стотици илјади граѓани веќе ја напуштиле земјата.

Тој посочи дека по историската грешка кон Северна Македонија и Албанија, во пролет 2020 година можно е со новата методологија да се отвори ова поглавје на преговори. Според него, проблемот со организираниот криминал и високата корупција не се само предизвик за обвинителството и судството, туку и основен услов за оддржување на јавниот ред. Шефот на дипломатијата, Никола Димитров рече дека мини-шенгенот не ја заменува ЕУ.