Во светот би можело да останат само 5 или 6 валути

0
102

Развојот на заеднички валути во различни земји може да им помогне на овие економии да ја намалат нивната зависност од американскиот долар.

Во моментов во светот постојат повеќе од 100 признати валути, но тој број може да се намали на пет или шест во текот на следните 20 години, изјави министерот за економија на Бразил, Пауло Гуедеш, на Светскиот економски форум.

Европските земји ја воведоа заедничката валута пред 20 години, дозволувајќи им на луѓето, на пример, од Франција да патуваат во Германија без потреба од промена на готовина. Тоа би можело во иднина да се случи и во други делови од светот, под услов политички и економски да се усогласат, додава Гуедеш.

– Ако ги земете во предвид политичката димензија и економската димензија, за 20 или 30 години би имале пет, шест валути“, додаде тој.