Макрадули: „Али Експрес“ сензорите предизвикуваат паника, Скопје не е толку загадено

0
66

Според него мерењата од државниот мониторинг центар покажуваат значително почист воздух во последните 3 месеци. Макрадули вели дека не се точни податоците кои се се пласираат на социјалните мрежи и дека Скопје не се наоѓа на топ 5 листата најзагадени градови.

Макрадули ја најави новата програма „Јас не загадувам“ која што ќе се спроведе во државните институции и дека ќе се исфрли горивото кое допринесува во аерозагадувањето. Како еден од главните загадувачи се смета индустријата, а утре ќе се одржи расправа во собрание каде што ќе се разговара за измената на законот за увоз на отпад кој се користи како енергенс. Политичката партија ДОМ и невладините организации бараа да се забрани увозот на алтернативните горива бидејќи државата нема капацитет да го контролира процесот.