Пратениците изгласаа самостојност и независност на собраниската служба

0
76

Измените на Законот за Собрание, коишто обезбедуваат финансиска самостојност и независност на собраниската служба, ги предложија претседателот на Собранието Талат Џафери, координаторите на пратеничките групи на: Социјалдемократскиот Сојуз на Македонија, Демократската унија за интеграција, ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За Подобра Македонија“, Алијанса за Албанците, Независната пратеничка група од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата за Подобра Македонија, Демократската партија на Албанците, БЕСА, АЛТЕРНАТИВА, а поддршка дадоа и сите пратеници во законодавниот дом.

Овој парламентарен состав ќе биде запаметен како состав кој реализирал една од стратешките цели во Стратешкиот план 2020-2022 на Собранието, каде што е утврдена целта за постигнување на „Напредни и ефикасни услуги и собраниска служба“, што се очекува да се постигне преку независна и ефикасна собраниска служба и вреднувани службеници, почитувајќи ги принципите на професионална администрација и систем на заслуги.