Штрајкувачите го затворија музејот Лувр во Париз

0
70

Повеќе стотици демонстранти го блокираа влезот во Пирамидата, стаклена зграда на влезот во музејот.

 

Тие носеа знамиња, извикуваа против пензиските реформи и ги повикаа туристите да им се придружат.

„Туристи со нас!“, Извикуваа демонстрантите, но туристите, претежно од странство, не ја делеа солидарноста со француските работници, покажувајќи огорченост , па дури и навреда.

Лувр најави дека парите ќе им ги врати на луѓето кои веќе купиле билети, и не ја исклучи можноста музејот да биде отворен во попладневните часови доколку штрајкувачите решат да ја прекинат опсадата.