„Растодер“, чиј бренд се бананите во кој беше спакуван кокаинот, тврди дека е злоупотребена од криминален картел

0
68

По објавата за заплената на еден килограм кокаин во скопското село Крушопек, скриен во пратка со банани од марката „Дерби“, се огласи сопственикот на овој бренд, словенечката компанија „Растодер“, која тврди дека била „цел на злоупотреба од страна на криминален картел“.

Словенечките медиуми посочуваат дека кокаинот бил скриен меѓу банани увезени од Јужна Америка, чија крајна цел била Италија, но транзитирале преку неколку балкански земји. Агенцијата СТА наведува дека пратката со банани од Јужна Америка со брод стигнала во Црна Гора, од каде потоа дел биле пренесени во Албанија и Северна Македонија, додавајќи дека крајна цел на откриената дрога во Крушопек бил нарко пазарот во земјава.

Компанијата „Растодер“ во својата реакција истакнува дека уапсените од страна на македонската полиција во врска со овој случај, не се поврзани со неа.