Европскиот Совет го потврди почетокот на преговорите со Македонија

0
79

„Го поддржуваме заклучокот на Советот од 25 март 2020 за процесот на проширување и стабилизација и асоцијација“. Со оваа реченица во заедничката изјава на членовите на Европскиот Совет, шефовите на држави и влади на Европската унија доцна синоќа и формално и го отворија патот на Македонија кон полноправно членство во ЕУ. Европскиот совет вчера одржа телеконференциски состанок и ја прифати политичкат одлука за отворање пристапни преговори со Македонија и Албанија, што на иста таква конференција ја донесоа министрите за надворешни работи и европски прашања на седница на Советот за општи работи (ГАК) во вторникот.

Со оваа одлука, Европската комисија треба да подготви рамка за преговори со Македонија, а потоа и да биде одржан меѓувладиниот состанок со што ќе почне процесот.