Почна постапката за лекување со крвна плазма успешно извадена од двајца донори

0
96

Двајца Скопјани оздравени од Ковид-19 се првите донори на крвна плазма која треба да помогне во третманот на пациенти кои се уште се борат со вирусот. Процедурата попладнево беше успешно направена на Институтот за трансфузиона медицина.

-Се помина во најдобар ред, ние сме многу среќни. Имавме двајца донори на крвна плазма, изјави д-р Радица Грубовиќ Растворцева, раководител во Институтот за трансфузиона медицина Скопје.

Донорите имале доволно антитела на вирусот, а плазмата на болните ќе почне да им се дава деновиве, за почеток кај пациенти хоспитализирани на Инфективната клиника.