СДСМ ја повлече иницијативата за свикување вонредна седница на Парламентот

0
115

СДСМ се откажува од иницијативата за свикување седница на Собранието. Социјалдемократите се разочарани од одговорот на претседателот на Собранието дека свикувањето на седницата е пуч. Потпретседателот на владејачката партија, Коста Петров, во емисијата200 вели дека за изборите може да се зборува само откако ќе помине здравствената криза.

Одлуката на претседателот на Собранието ја поддржува ВМРО-ДПМНЕ, за која седницата на Собранието може да ја свикаат само граѓаните на следните избори.

Идејата на македонската опозиција ја поддржува и ДУИ, која предлогот на коалицискиот партнер го нарекува несериозен.

„Имам сомневања во сериозноста на иницијативата затоа што за такво нешто сме информирани преку медиумите. Доколку имаше посериозна цел за враќање на Собранието, секако дека патот ќе беше поинаков се додека постои таков пат. Но, требаше друга комуникација, за да ги видиме уставните аргументи“, рече Бујар Османи, Портпарол на ДУИ.