Во Хрватска парламентарни избори на 5 јули

0
114

Изборите за новиот хрватски парламент ќе се одржат на почетокот на јули, соопшти претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ.

„Изборите за десеттиот парламентарен состав од независноста во Хрватска ќе се одржат на 5 јули, недела, а во странство и во хрватските дипломатски и конзуларни претставништва, на 4 јули и на 5 јули, сабота и недела“, рече тој.

Одлуката за распишување на изборите влегува во сила на 2 јуни, што значи дека изборните рокови почнуваат еден ден подоцна, вклучувајќи и рок од 14 дена за политичките партии и независните кандидати да ги поднесат листите до Државната изборна комисија.

Иако Хрватска дневно регистрира само по неколку случаи на коронавирус и има добри епидемиолошки услови, изборите во јули ќе се одржат на малку поинаков начин од сите претходни поради епидемијата, кој ќе го дефинира Државната изборна комисија (ДИК) со хрватскиот Институт за јавно здравје, пишуваат локалните медиуми.