РКЕ бара повисоки казни за операторите: 7000 евра се незначајни за нив

0
95

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) подготвува предлог измени во Законот за енергетика со кои ќе побара поголеми ингеренции и прецизирање на надлежност за да може да изрекува повисоки казни кон операторите на дистрибутивните системи, доколку поради нивна неажурност и лоша организација, ги оставиле потрошувачите без греење во време на грејна сезона, соопшти денеска Комисијата.

„Сега, овие казни се многу мали и незначајни за нив, и се од 5000 евра до 7000 евра, во зависност од делото. Со зголемување на казните, ќе делуваме превентивно и ќе се дисциплинираат операторите на дистрибутивните системи да не се чувствуваат комотно и сериозно да ја сфатат својата улога, а со тоа ќе ги заштитиме потрошувачите“, вели Марко Бислимоски, претседател на РКЕ.