Македонците несреќни, ама оптимисти – очекуваат подобра година

0
78

Оптимизам кај македонските граѓани за следната година дека ќе биде подобра од 2020та, но во однос на економијата убедени се дека ќе биде економски тешка – покажува последното истражувањето на „Брима Галуп“.

Во земјава скоро двојно повеќе анкетирани очекуваат дека 2021 година ќе биде подобра, во однос на оние 26 % кои очекуваат дека ќе биде полоша . 22% сметаат дека ќе биде иста и 3% не знаат. Индексот на надеж, кај нас е над светскиот просек и изнесува 24%.

За разлика од надежта, кога е во прашање среќата на македонските граѓани таа е многу ниска во споредба со останатите земји